Sık Sorulan Sorular

İşitme Sağlığı

Bu ne tür bir işitme kaybına sahip olduğunuza bağlıdır:

İletim tipi işitme kaybında genellikle kulak kanalında iyi huylu bir tümör, şişlik veya kulak kanalındaki bir tıkanıklık neden olur. İşitme uzmanınız işitme kaybınızın İletim tipi olduğunu belirlerse, tıkanıklık giderildikten sonra duymanız normale dönebilir. Duymanız normale dönmezse, bir işitme cihazından yararlanabilirsiniz.

Sensinöral işitme kaybı, iç kulaktaki duyusal tüy hücrelerinin hasar görmesinden kaynaklanır. Bu hasar yüksek gürültüye, hastalığa, ilaca, yaralanmaya veya yaşlılığa bağlı olabilir. İşitme uzmanınız, sensörinöral işitme kaybınız olduğunu belirlerse, bir işitme cihazından yararlanabilirsiniz.

Presinacusis, birçok kişide yaşlandıkça ortaya çıkan işitme kaybıdır. Bu durum yaygın olup, çoğu zaman işitme cihazlarıyla çözümlenebilmektedir.

Her iki kulakta da işitme kaybı varsa çift işitme cihazı kullanmalısınız. Çift taraflı işitme kayıplarında tek kulakta kullanılan işitme cihazı yeterli performansı veremeyeceği için hasta memnuniyeti de yeterli olmayacaktır. Mesela her iki gözünde görme bozukluğu olan birinin kullandığı gözlüğün bir tarafında gözlük camı varken diğerinde gözlük camı olmaması gibi düşünülebilir.

İşitme cihazına ihtiyacınız olup olmadığını öğrenmenin en iyi yolu işitme uzmanı tarafından işitme testinin yaptırılmasını sağlamaktır. Kapsamlı bir işitme testi için, sağlık geçmişinizin değerlendirilmesi, bir dizi işitme testlerinden geçirmeniz ve daha iyi işitmeniz için yaşam tarzınızı ve beklentilerinizin değerlendirilmesi yaklaşık bir saatinizi alacaktır. Daha sonra, işitme uzmanınız, testinizin sonuçlarını sizinle birlikte değerlendirecek ve eğer işitme cihazından faydalanabileceğinizi belirlenirse, sonraki adımlar konuşulacaktır.

Duymanız son zamanlarda değiştiyse veya işitme kaybınızın olduğundan şüpheleniyorsanız, en kısa sürede merkezimizi arayarak kontrol için randevu almalısınız.

İşitme cihazları genellikle, duyulan frekanslarda çevresel sesleri seçici olarak yükselterek kulak çınlamasının duyulmasını zorlaştırır, işitme cihazları tinnitus tedavisinde oldukça yardımcıdır.. Şiddetli kulak çınlaması olan bazı hastalarda Tinnitus Retraining therapy denen daha yoğun bir program ile tedavi edilmesi gerekir.

İç ve orta kulaktaki bazı iletim bozuklukları cerrahi yöntemlerle daha iyi bir işitme seviyesine getirilebilir. Çoğu işitme bozuklukları tedavisi için işitme cihazları önerilir. Erken zamanda ve doğru seçilmiş bir işitme cihazı ile normal işitmeye kavuşabilirsiniz.

Çoğunlukla işitme kayıpları zamana bağlı olarak daha da ilerleyebilir. İşitme kaybı tespit edilip işitme cihazı önerildiğinde en kısa sürede cihazı temin ederek kullanmak, işitme sağlığınızı koruyacak ve konuşulanları çok daha rahat anlayabilmenizi sağlayacaktır.

Her hastalıkta olduğu gibi erken teşhis edilen hastalıklar çok daha kolay tedavi edilebilirler.

Bakım ve Uyum

İşitme cihazları işlevsel özelliklerine ve ses teknolojilerine göre her model için ithalatçı firmanın belirlediği Türkiye satış fiyatlarıyla satılmaktadır. Bu fiyatlardan SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) ödediği tutar düşüldükten sonra, her dönemde uyguladığımız çeşitli indirim fırsatlarından da yaralanabilirsiniz.

İşitme cihazları işlevselliğine ve ses teknolojilerine göre fiyat farklılıkları gösterirler. SGK her bir kulaktaki işitme kaybı için işitme cihazı marka model ayrımı yapmadan ÜTS’ye (Ürün Tkip Sistemine) kayıtlı ve onaylı işitme cihazlarına 1012.50 TL bir ödeme yapar. Çalışan SGK’lı dan %20, Emekliden ise %10 kesinti yapılarak cihaz ücreti ödenir.

İşitme cihazlarının yenileme süresi her bir kulak için 5 yıldır. 18 yaşın altındaki hastalar için çift cihaz ücreti ödenirken, 18 yaşın üzerindeki hastalara çift cihaz ücreti ödenmez (2. Cihazını 6 ay sonra alabilir). Tüm bunlar için SGK’nun mevzuatlarıyla belirlediği şekilde Üniversite ve Devlet Hastanelerinden alınacak, en az 1 kbb uzmanının olduğu 3 hekim raporuyla öder.

İşitme cihazlarına uyum sağlanması kişiden kişiye değişmektedir. İşitme kaybınızın yanı sıra işitme kaybı oluştuktan sonra ne kadar süre ile işitme cihazı kullanmadığınıza bağlıdır. Kulaklarımız çevremizdeki gürültüleri toplasa da, aslında onu beynimiz tanımlar ve sese çevirir.

İşitme kaybı eğer tedavi edilmezse, beyninizin işitsel bölümünde atrofiye yol açabilir, bu durumda rehabilitasyonunuz normal süreye göre daha uzun sürebilir. Ayrıca işitme cihazınızı tavsiye edilen şekilde kullanmalısınız. Uzmanımızın tavsiyelerini uygulamak başarı şansınızı artırır.

Doğru kullanım, bakım ve koruyucu ekipmanlarla, işitme cihazları tipik olarak üç ila beş yıl arasında kullanım ömrüne sahiptir.

Birçok işitme merkezi, memnuniyetinizden emin olmak cihaz uygulamasını yapar ve bu şekilde size uygun cihazı deneyimlemiş olursunuz. İşitme cihazınızı satın almadan önce işitme uzmanınıza satış politikaları hakkında sizi yeterince bilgilendirdiğinden emin olun.

İşitme cihazınızı her gün kuru ve toz bırakmayan bir bezle dikkatlice silerek sonrasında mini bir fırça ile toz ve kirinden arındırmalısınız.

Evet, her işitme cihazını periyodik olarak değişmesi ve kontrol edilmesi gereken bazı kısımlar vardır. Yaklaşık olarak 4 aylık periyotlarla işitme cihazı kontrolleri yapılması tavsiye edilir.

İşitme cihazlarının en büyük düşmanı su ve nemdir. Cihazınızı su, nem ve aşırı terliyorsanız terden uzak tutun.

Cihazınızı her gece, hava geçirmez nem alma kutusuna nem alma tableti ile koyarak nemini kurutun

İşiteme cihazının pil yuvasına pili size gösterilen şekle göre yerleştirin, pili düz olarak yerleştirdiğinizden emin olun. Pil yerleştirdikten sonra pil yuvası rahat kapanmıyorsa zorlamayın. Pili doğru şekilde taktığınızdan emin olmak için tekrar kontrol edin. Problem yaşarsanız pil kapağını zorlamadan bize ulaşın.

İşitme cihazı tükenmeden önce işitme cihazı kulağınıza bir sinyal sesi verecek yada pilin tükenmek üzere olduğunu belirten bir konuşma sesi duyacaksınız. Bu ikazı duyunca işitme cihazınızın pilini değiştirin.

Pil değiştirmeden önce yeni pilin üzerindeki yapışkan etiketi çıkarın (kullanmayacağınız pillerin etiketini çıkarmayın) ve pilin her iki yüzeyini de kuru bir mendil yada bezle silin. Pili yaklaşık 1 dk. cihaza takmadan bekletin.

Elinizdeki pillerin tükenmiş mi yada dolumu olduğunu anlamak için pil test aleti kullanabilirsiniz. Test aletiniz yoksa pili 20-30cm yüksekten sert bir zemine bırakın, eğer pil sert zeminde zıplıyorsa pil bitmiş, zemine vurduğunda zıplamadan olduğu yerde kalıyorsa piliniz kullanılabilir durumdadır.

İşitme Cihaz Teknolojisi

İşitme cihazı seçimi sizin yaşam tarzınıza ve bütçenize bağlıdır. Seyahat etmekten ve atletizm faaliyetlerinden hoşlanan aktif bir kişinin kullanacağı bir işitme cihazı ile, zamanının çoğunu evde televizyon seyrederek geçiren bir kişinin kullanacağı işitme cihazı modeli farklılık göstermektedir.

İşitme uzmanınız, ihtiyacınız olan amplifikasyon tipini belirlemenize yardımcı olacak çeşitli sorular soracaktır, daha sonra işitme cihazınızın sizin için en önemli sesleri duymanıza yardımcı olacak şekilde düzgün çalıştığından emin olmak için sizinle birlikte kontroller yapacaktır.

İşitme cihazlarını kullanamadıklarını çekmeceye yada dolaba koyduklarını söyleyen arkadaşınızı hatırlıyor musunuz? Bunun nedeni, işitme sağlığı uzmanlarına beklentileri ve yaşam tarzları hakkında dürüst olmamaları ya da talep edilen rutin kontrollere gitmemeleri olabilmektedir.

Evet, yapılabilir. Çoğu işitme cihazı modellerinde cihazınızı akıllı telefonunuzla kablosuz eşleştirerek bazı ayarları yapabilirsiniz.

Evet duyabilirsiniz. Orta ve üst düzey bazı modellerde cihazınızı akıllı telefonunuzla kablosuz eşleştirerek konuşulanları işitme cihazınızdan duyabilirsiniz. IOS tabanlı telefonlarla bu işlem direk bağlanmakta, Android tabanlı telefonlarda ise arada yine kablosuz küçük bir ara cihaz kullanmak gerekir.

İşitme cihazları çoğunlukla pille çalışır. Bazı modellerde ise pil yerine şarj edilebilir mini bir batarya bulunur. İşitme cihazında kullanılan pilin büyüklüğüne, kullanım sıklığına, cihazın gücüne ve cihazda ayarlanmış ses seviyesine vb. göre 4-5 gün ile ile 10-12 gün arasında yada daha fazla bir pili kullanabilirsiniz. Şarj edilebilir cihazların ise 16-20 saatlik bir kullanım süresi vardır. Yeniden cihazı şarj edip kullanabilirsiniz.

Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz ?

23 Yıllık deneyimi ile birçok işitme cihazı tecrübesi olan işletmemiz, size en uygun cihazı, özel anlaşmalarla en uygun koşullarda sağlamaktadır.

Çok memnun kaldım. Sizinle çok güzel ilgileniyorlar.Güler yüzlü çalışanlarıyla olsun fiyat performans açısından olsun çok memnun kaldığım bir yer. Tavsiye ederim

placeholder
Merter K.

İşitme Sağlığı, Cihaz Teknolojisi, Bakım ve Uyum  konularında sıkca sorulan soruların cevaplarını bulabilirsiniz

3 Kolay Adımda Probleminizi Çözelim; 1) İletişime geçin2) Ücretsiz işitme testi ve işitme cihazı uygulaması 3) İşitme cihazı tespiti